sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Nykyihmisen malli.

Kirjoitin aiheesta jo Facebookiin lyhyesti, mutta koska aihe on sellainen joka tulee ikuisesti olemaan tapetilla niin lienee se ansainnut tulla käsitellyksi myös pidemmässä muodossaan täällä.


Aihe käsittelee ihmisen käyttäytymistä toisia lajitovereitaan kohtaan, suvaitsevaisuutta/suvaitsemattomuutta. Alkupisteenä olkoon se, että ihminen on eläinlaji muiden joukossa joka on kuitenkin varustettu muita eläinkunnan lajeja korkeammalla älykyydellä. Siltikään ihminen ei ole kykeneväinen käyttämään älykyyttään luovemmalla tai laajakatseisemmalla tavalla vaan sortuu naurettavan yksinkertaisiin sudenkuoppiin kuten hyvänä esimerkkinä rasismiin.


Ihminen on ihminen näytti se minkälaiselta tahansa - etniseen alkuperään, ihonväriin, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Siksi onkin surullista seurata tiettyjä ihmisryhmiä jotka kapeakatseisuudellaan sortavat edellämainituista syistä tai jostain mainitusta syystä automaattisesti toista lajitoveriaan tuntematta henkilöä tai sen käyttäytymismallia yhtään sen paremmin. Yhtenä vahvana syynä tähän on yksinkertaisesti pelko - ihminen pelkää ja/tai kuvittelee menettävänsä omia osakeitaan jollain osa-alueella. 


Fakta kuitenkin on, että näin kapeakatseinen katsantokulma on yksinkertaisesti typerää. Ihminen - näytti se tai edusti se mitä tahansa - tulisi tuomita käyttäytymisensä perusteella eikä edellä mainittujen syiden perusteella. Koskaan ei tule kääntää toista poskea, mutta onko myöskään järkeä purra kättä joka ruokkii? Ihmisten tulisi kohdella toista lajitoveriaan yksilönä, ei pelkästään jonkin suuren ryhmittymän osana. Jos sinulle ollaan mukavia - ole mukava takaisin, mutta jos sinua kohdellaan huonosti tai ärsytetään - maksa vähintään samalla mitalla takaisin!


Kateus, pelko, ahneus - tämä kolminaisuus ohjaa ihmistä. Kateus on asia joka tulisi kitkeä pois niin hyvin kuin mahdollista koska sillä ei saavuta mitään - se vain vahingoittaa sekä yksilöä että myös kanssaihmisiä, ja saattaa pahimmassa tapauksessa lamauttaa järjellisen ajattelun kokonaan. Seuraukset saattavat olla hyvin vahingolliset, ei pelkästään yksilölle itselleen vaan myös lajitovereille. Pelko on myös ominaisuus josta ei monesti ole kuin haittaa, mutta harvoissa tilanteissa se saattaa toimia. Järjellinen ajattelu saattaa avata tien pelontunteeseen joka saattaa joissain tapauksissa pelastaa yksilön oman hyvinvoinnin tai jopa hengen, mutta yleisesti pelko on asia joka lamauttaa ja joka monesti johtaa kyvyttömyyteen päästä eteenpäin ja kehittyä. Ihmisen tulisi kuitenkin aina pyrkiä itsensä kehittämiseen, se on avain yksilön olemassaoloon ja hyvinvointiin. Ahneus taas on hyvin monesti haitallista kanssaihmisille, ja usein tuhoaa myös yksilön itsensä - varsinkin jos kyse on materia-keskeisestä ahneudesta. Kunnianhimo on asia erikseen - terveessä suhteessa kunnianhimo on monesti liikkeelle paneva voimavara, päämäärään ja eteenpäin motivoiva tekijä jolloin se on hyvinkin suotavaa ja positiivinen asia. Sama koskee ylpeyttä - ihmisen tulee olla ylpeä itsestään ja saavutuksistaan, mutta ylivuotavana sekin muuttuu haitalliseksi ja tuhoavaksi voimavaraksi. 


Kysymys on siis suhteellisuudentajusta, ja terveestä järjenkäytöstä. Ihmislaji on saanut mahdollisuuden rakentaa toimiva sivilisaatio Maahan, mutta ylitsevuotava itsekyys, ahneus, pelko ja kateus ovat tuhon siemenet joiden ansiosta sivisaatio kulkee kohti tuhoa. Edellämainitut seikat ovat lamauttaneet monen yksilön moninaisen ja laaja-alaisen järkevän ajattelun ja se on muuttunut mustavalkoiseksi. Samoin kyky kehittää itseään tuntuu nyky-yhteiskunnassa, jossa tyhmyys on suotava ja ihailtava piirre, lamautuneen liki kokonaan. Kirjoitti media mitä tahansa, väitti opettaja/vanhemmat/ystävät sinulle mitä tahansa, opi kyseenalaistamaan ja ottamaan itse selvää kuinka asian laita todellisuudessa on. Ei ole järkeä lähteä sokeasti seuraamaan laumaa jonka paimen on liki yhtä sokea, ja jota suurempi taho taluttaa talutushihnassa ja ruokkii hyvin tehdystä työstä.


Tyhmyys on tuomittavaa, käytä siis ylpeänä järkeäsi!

I will translate this text to English as well when I got more strength to do that. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti